2010
Počítadlo:
Články Veľký boj
Veľký boj. Lam Chove "železné mosty" lámajúce tyče

Veľká pouličná bitka medzi nasledovníkmi Huang Fei Hung (Wong Fei Hunga) štýlu Hungga a nasledovníkmi štýlu Tsai Lee Fo (Choy Li Fut).

veľký boj, novinový článokViac ako 200 ľudí bolo zapletených v pouličnej bitke medzi nasledovníkmi Wong Fei Hung (štýl Hungga) a nasledovníkmi štýlu Choy Li Fut. Tento incident sa odohral v Ching I Dao. Polícia mala strelné zbrane na udržanie a kontrolovanie tejto situácie. Súboj úplne šokoval svet bojových umení. Polícia vypočúvala viac ako 20 ľudí. Ráno polícia informovala, že vypočúvajú ešte jedného z aktérov a ďalšie informácie teraz nepodajú. Jeden zo zúčastnených bol v kritickom stave a zostal v nemocnici. Ďalší utrpeli menšie zranenia a boli odvezení helikoptérou do nemocnice iný, korí boli bez zranení unikali pešo, alebo po vode.

Skôr ako vám rozpovieme detaily z incidentu, dovolíme si vám vysvetliť zložité pozadie oboch strán.

Lam Cho je synovcom Lam Sai Winga, ktorý bol študentom Huang Fei Hunga (Wong Fei Hung). Ich štýl sa volá Hungga, nazývaný tiež štýlom tigra a žeriava. Je to štýl pochádzajúci z južného kláštora Shaolin. Liang Zao sifu je majstrom štýlu Tsai Lee Fo (Choy Li Fut) a vznik tohto štýlu môžeme hľadať v južnom kláštore Shaolin. Tento štýl kombinuje pästné štýly so štýlom Buddhová dlaň.

 

Dnes je ďalšia oslava v Zhang Chou. Spoločnosť bojových umení dohliada na udalosti. So zreteľom na skutočnosti pred včerajšej veľkej bitky, ktoré sa udiali v blízkosti chrámu Nebeskej Bohyne, pri oslave jej narodenín. V dávnych dobách sa radilo školám kvôli častým potýčkam, ktoré vznikali medzi rôznymi školami, aby sa nezúčastňovali osláv bohov-Buddhy. Toto ráno sa reportér skúsil skontaktovať Liang sifu, ale bez výsledku.

Reportér urobil interview aspoň s Lam Cho sifu a vypočul si jeho opis udalostí týkajúci sa jeho "železných mostov" lámajúce tyče (termín "most" značí v juhočínskom bojovom umení predľaktie, rameno). Lam sifu povedal: Boli sme k sebe priateľský. Je to len čisté nedorozumenie. Lam sifu ukázal svoje ramená " Ľudia na mňa útočili tyčami. Ja som použil svoje "železné mosty" proti ich útokom s tyčami, pretože som nemal žiadnu zbraň. Na oboch ramenách sú malé modriny a nepatrné zranenia. Sú tam dokonca od včera ešte dva nože, jeden meč a tyč. ( Prosím všimnite si, že nôž a meč sú len rekvizity). Počas boja bol jeden Lam Chov žiak zranený nožom. Lam Cho zdôraznil, obe strany dokončili oslavu v chráme okolo 14:05 popoludní a potom odchádzali z Ching I Dao. Vlajka Lam Chouvej levej hlavy už vstúpila na hlavnú cestu, keď v tom momente sa vrhla druhá skupina priamo z boku na nich a začala "obhajoba".

V prvom rade musíme vysvetliť čo znamená levia hlava. V spoločenstve čínskych bojových umení reprezentuje levia hlava silu a autoritu školy. Keď sa stretnú dve školy v úzkej uličke, za prvé majú vzájomne skloniť hlavy - ukloniť sa. Vtedy v závislosti od počtu generácií mladšia škola urobí krok stranou a dovolí staršej škole prejsť. Alebo sa lídri oboch skupín vzájomne poklonia a dohodnú, ktorá z nich pôjde ako prvá. Cesta na ktorej sa včera stretli viedla troma smermi, ale v priesečníku bolo miesto široké len tri stopy. Pretože ani rozhovor nepomohol k vzájomnému pochopeniu, spor bol preto nevyhnutný i napriek tomu, že pred tým nikdy medzi nimi nebolo žiadne nedorozumenie. Niektorí zo žiakov začali bojovať. Si fu ich nemohli zastaviť. Potom niekto zbadal krabice s fľašami malinovky a z nich sa stali letiace zbrane. Cvičebné pomôcky, ako sú široké meče, nože, tyče, kopije, atď., ktoré obe školy používali na exhibícii sa stali zbraňami. V tomto boji bolo zapletených 200 ľudí. Vrava a hluk z boja zatriasli a zobudili celý Ching I Dao. Lam Cho hovorí: "v súboji som bol ja a moji štyria synovia, ktorí sa rozdelili do dvoch skupín." Nieje dobré sa v boji zahrávať so skupinou otca a jeho synov. Víťazili sme v tomto súboji. Ak by nebola polícia zasahovala a boj by pokračoval ďalej, utŕžili by ešte viac škody. Pretože reportér nemohol zistiť stanovisko z druhej strany, kto by mu to mohol potvrdiť, alebo poprieť, nemôže vás informovať ako to vidí druhá strana. Otec a 4 synovia sa rozdelili do 2 skupín. Proti nožom a mečom bojujú holými rukami. Podľa svedkov opisujúcich udalosti, sa obe skupiny hádali už počas osláv v chráme. Keď odchádzali hádali sa kto pôjde ako prvý. Nakoniec odišli za sebou. Tretina argumentov bola nervóznych a zúrivých. Niektorí chceli hneď bojovať, aby bolo vidieť kto je lepší. Oba sifu sa pokúšali utíšiť svojich študentov. Obe skupiny stále po sebe vzájomne vrieskali. Keď sa skupiny dostali do doku, niektorí zo študentov popíjali malinovku, zatiaľ čo iní neprestavali vo vzájomnom pokrikovaní. Zrazu začali fľaše od malinoviek lietať všade. Veľká bitka sa začala. Obe strany vyberajú fľaše a snažia sa ich použiť ako zbrane. Keď videli ľudia čakajúci na lode v doku, že začala bitka, bežia od strachu kade ľahšie.

Obe školy mali prinesené dlhé a krátke zbrane vrátane tyčí, kopijí, železných tyčí a krátkych nožov, ktoré používali na oslave.. Študenti ich ľahkomyseľne vzali a začali bojovať. Tí, ktorí nemali zbrane používali päste a nohy. Zranený boli na oboch stranách.

Podľa polície, jeden sifu so svojimi študentmi boli pozvaní do haly, kde sa uskutočnila oslava. Hovorili o celom incidente, od jeho začiatku až po koniec. Druhý sifu so svojimi študentmi dostali povolenie odísť trajektom. Potom, ale polícia okamžite zavolala pobrežnú stráž, aby trajekt doprevádzali späť do doku. Neskôr bolo ešte okolo 30 ľudí eskortovaných na policajnú stanicu, kde boli priebežne vyšetrovaní. Prepustení boli okolo polnoci.